יציאה לחל"ת

אחד מסממניו הבולטים של משבר הקורונה אליו נקלעה מדינת ישראל בשנת 2020, היה הוצאתם של עובדים רבים במשק לחל"ת – חופשה ללא תשלום. ברשימה שלהלן נסביר מהי בעצם אותה חל"ת, מהו זמן החל"ת בפועל, מתי חל"ת מחייב את הסכמת המעסיק ומתי לא, האם ניתן להתנגד ליציאה לחל"ת, וכיצד יכולים עובדים שהוצאו לחל"ת בניגוד לרצונם לפעול במישור המשפטי.

short-form-img
לייעוץ ראשוני השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך 24 שעות:

    זמן החל"ת

    לרוב כשמדובר על חופשה ללא תשלום אשר נלקחת בנסיבות סטנדרטיות ולא בעיתות משבר, זמן החל"ת כפוף להסכמתם של שני הצדדים. 

    במסגרת ההסכמה ליציאה לחל"ת שבין עובד למעביד מוגדרת גם אורכה של תקופת החל"ת לעובד, היות וישנן משמעויות משפטיות הנגזרות מהשהות בחל"ת. 

    לצורך העניין, הוצאת עובדים לחל"ת, לתקופה בלתי מוגבלת בזמן, עשויה להיחשב כפיטורין, על כל המשמעויות הנגזרות מכך.

    יציאה לחל"ת – איך החוק מגדיר חל"ת?

    ככלל, עובדים זכאים בכפוף להסכמת מעסיקיהם, ליזום יציאה לחל"ת – קרי, לחופשה ללא תשלום, מבלי שהדבר יוביל לניתוקם של יחסי עובד ומעביד בינם לבין המעסיק.

    הרעיון בבסיס החל"ת הוא  השעיית  חוזה העבודה.  בהתאמה, ככלל, העובד זכאי לשוב ולעבוד אצל מעסיקו בתום חופשתו תחת תנאי העסקה זהים לאלו שהועסק בהם טרום צאתו לחופשתו. 

    זכאות לתשלום דמי  אבטלה בתקופת חל"ת?

    על פי החוק, עובדים תושבי ישראל (או עובדים במעמד תושבים ארעיים) אשר הוצאו לחל"ת כפויה למשך פרק זמן שאינו פוחת מחודש ימים, עשויים להיות זכאים בהינתן תנאים מוגדרים לתשלום של קצבת אבטלה. זאת כאשר במהלך החודשיים הראשונים לחופשתם הכפויה, המעסיק הוא זה שנדרש לשלם עבור העובד את דמי הביטוח הלאומי.

    באילו מקרים אין דרישה להסכמת המעסיק ליציאה לחל"ת?

    באופן עקרוני, יציאה לחל"ת כרוכה בהסכמתם האישית של העובד והמעביד כאחד, ללא קשר לזהותו של הצד היוזם את היציאה לחופשה. 

    עם זאת, ניתן לצאת לחל"ת גם מכוח  חוק. כך למשל,  אישה זכאית לצאת לחל"ת לאחר לידתה בתנאים הקבועים בחוק עבודת נשים. בתקופה זו חל איסור על המעסיק לפטר את העובדת.

    כן ישנם הסכמים קיבוציים המעגנים זכות העובד לצאת לחל"ת בתנאים הקבועים בהכם הקיבוצי.

    מה עובד יכול לעשות במקרים של חופשה כפויה ללא תשלום?

    במקרים של חופשה כפויה ללא תשלום, עשויה החלטת המעסיק להיחשב כהרעה בתנאי ההעסקה של העובד, המזכה את העובד להתפטר בדין מפוטר בכפוף למתן התראה לתיקון.

    בהקשר זה חשוב לדעת כי ככל שעסקינן ביציאה לחל"ת כפויה ללא מגבלת זמן, הדבר יחשב כפיטורין לכל דבר ועניין על כל המשמע מכך.

    יתרה מכך, במקרה של יציאה לחל"ת כפויה, לעובד עומדת הזכות להגיש תביעה כנגד המעסיק על הפרת חוזה העסקה. ככל שתביעת העובד תתקבל, הוא יהא זכאי לקבלת תשלום בגין תקופת החופשה אליה אולץ לצאת ביוזמת המעסיק. 

    יחד עם זאת, לעניין חל"ת כפויה אליה הוצאו עובדים רבים בעקבות משבר הקורונה, חשוב להכיר בכך שטרם נקבעה פסיקה מחייבת הקובעת  מה הדין בנסיבות נסיבות הללו. יתכן שבית הדין יקבע כי מדובר בסיכול חוזה העבודה שאינו מחייב במתן פיצוי.

    למי לפנות להתייעצות משפטית בנושא יציאה לחל"ת?

    יציאה לחל"ת הינה נושא מורכב שהטיפול בו עשוי לבלבל הן את העובד והן את המעסיק.
    ישנה אי ודאות מסוימת בציבור בנוגע לזכויות הנוגעות ליציאה לחל"ת, אך חשוב לדעת כי הוצאת עובד לחל"ת אינה גזירת גורל. לכן היה ואולצתם לצאת לחופשה ללא תשלום בניגוד לרצונכם, אתם מוזמנים לפנות לעורך דין משה וקרט המתמחה בדיני עבודה, שיוכל לכוון אתכם לאפיק הפעולה המתאים ביותר במצבכם הנוכחי.

    לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו
    phone-icon052-860-3226 ⁩

      או השאירו פרטים ונחזור אליכם
      תוך 24 שעות:

      מאמרים מומלצים
      ייעוץ בוואטסאפ