הטרדה מינית בעבודה

הטרדה מינית בעבודה היא בין התופעות הפסולות בחברה הישראלית ובעולם בכלל. 

למרבה הצער, חרף המודעות ההולכת וגדלה בשנים האחרונות לחשיבותה של מניעת הטרדות מיניות בסביבת העבודה, הטרדה מינית טרם פסה מן העולם גם בימים אלו.

במאמר זה נדון בתופעה מכוערת זו, נסביר מהו החוק למניעת הטרדה מינית, אילו סעדים משפטיים זמינים עבור נפגעי הטרדה מינית בעבודה, וכיצד עורך דין יכול לעזור במקרים של הטרדה מינית בעבודה. חשוב לקרוא ולהכיר.

מה היא הטרדה מינית?

לעתים כאשר אדם חווה אינטראקציה בעלת אופי מיני בסביבת עבודתו, הוא אינו יודע האם נכון לייחס לאירוע את הכותרת החמורה "הטרדה מינית". אחד הקשיים הראשוניים שבפניהם ניצבים עובדים שנפגעו מהטרדה מינית בעבודה, נסוב אם כן סביב הסוגיה "האם האירוע שחוויתי נחשב בכלל להטרדה מינית". סוגיה זו נוטה לעלות בעיקר כאשר האירוע המטריד לא כלל מגע מיני שבוצע בכפייה, אלא פגיעה מילולית, למשל.

על מנת לענות על השאלה המורכבת "האם זו הטרדה מינית?", נחקק בשנת 98' החוק למניעת הטרדה מינית בישראל, אשר מגדיר שישה קווים מנחים לסיווג מעשה של אדם כהטרדה מינית. כללים אלו חלים גם על הטרדה מינית בעבודה, אולם חשוב לסייג ולומר כי יש לבחון כל מקרה לגופו באמצעות עורך דין המתמחה בדיני עבודה.

short-form-img
לייעוץ ראשוני השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך 24 שעות:

    מה מגדיר החוק לעניין מניעת הטרדה מינית בעבודה?

    מטרת החוק למניעת הטרדה מינית היא למנוע, בן היתר, את קיומו של שיח מיני בלתי הולם, מחפיץ ומבזה במרחב הציבורי לרבות מקומות עבודה בישראל. 

    למרות תרומתו הרבה של החוק ליצירת מודעות לחשיבות המניעה של הטרדות מיניות בעבודה ולפעולות שמעסיקים נדרשים לנקוט על מנת לצמצם את התופעה, בפועל – עוד רבה היא הדרך. 

    אף שמעל עשרים שנים חלפו מאז שנחקק החוק למניעת הטרדה מינית בארץ, גם בתקופתנו, לא פוסקים הדיווחים על מקרי הטרדה מינית בעבודה ובמרחב הציבורי בכלל. 

    אילו מעשים הם בבחינת הטרדה מינית בעבודה? מספר דוגמאות מהשטח

    כשמעסיק או עמית לעבודה מחווה דעה לגבי מראהו החיצוני של אדם אחר באופן חזרתי ובהקשרים מיניים, למרות שמושא ההתבטאויות הללו מבטא את אי שביעות רצונו מכך, מדובר בדוגמא להטרדה מינית בעבודה. למותר לציין כי כל מגע פיסי בגופו של העובד, גם הוא עלול להיחשב בחזקת הטרדה מינית בעבודה, באם המגע הנ"ל מתבצע מבלי שהזולת הביע באופן חד משמעי וברור את הסכמתו למגע מסוג זה.  

    מה בין ניצול יחסי מרות ובין הטרדה מינית בעבודה? 

    כאשר עובד חווה הטרדה מינית בעבודה כאמור לעיל, כאשר ההטרדה המינית מתבצעת על ידי מנהליו או עובדים בעמדות מפתח בארגון, מדובר על פי דיני העבודה במקרה של ניצול יחסי מרות בעבודה – האסור על פי חוק.

    במצב של יחסי מרות אין צורך שההטרדה תחזור על עצמה ושהנילון הביא את הראה התנגדות  לאותה הטרדה.

    מהן אפשרויות הפעולה במקרה של הטרדה מינית בעבודה?

    החוק בישראל מעודד נפגעי הטרדה מינית בעבודה לדווח על כך למעסיק שלהם (או לגורם שהוא מינה למניעת הטרדה מינית בארגון). ככל שהמעסיק אינו פועל לבירור פרטי האירוע ולמיגור התופעה בסביבת העבודה והרחקת הגורם הפוגע מהצד הנפגע, רשאי הנפגע לנקוט בהליכים משפטיים – הן במסגרת הליך פלילי (לרבות הגשת תלונה במשטרה) והן כתביעת נזיקין אזרחית כנגד המעסיק ו/או כנגד האדם המטריד, לטובת קבלת פיצוי כספי לנפגע/ת. 

    האם חייבים למסור גרסה בפני המעביד?

    חשוב לציין כי למרות שהחוק למניעת הטרדה מינית מחייב את המעסיק לערוך בירור כאשר מתעורר חשד למעשי הטרדה מינית בארגון, מתן עדות מצד העובד/ת הנפגע בנוכחות המעסיק אינה הכרחית על פי חוק.  גרסת הנילון אמורה להימסר בפני ממונה להטרדות מיניות שעל המעסיק למנות.

    למי פונים במקרה של הטרדה מינית בעבודה?

    היה ונפגעתם ממעשי הטרדה מינית בעבודה, דעו כי אינכם חייבים להתמודד עם המצב לבדכם.

    על ידי פנייה להתייעצות משפטית מקצועית מול עורך דין משה וקרט, המתמחה בטיפול בתביעות הטרדה מינית בעבודה, ניתן לקבל הכוונה באופן דיסקרטי באשר לפעולות שמומלץ לנקוט על מנת להגן על עצמכם, הן במישור הפיזי והן בפן התעסוקתי.

    בכוחו של עורך דין וקרט לבחון את פרטי המקרה על סמך ניסיונו הענף בייצוג נפגעי הטרדה מינית בעבודה, כדי לייעץ לכם לגבי הדרכים להבאת הצד הפוגע לדין תוך מיצוי זכויותיכם. בהצלחה!

    לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו
    phone-icon052-860-3226 ⁩

      או השאירו פרטים ונחזור אליכם
      תוך 24 שעות:

      מאמרים מומלצים
      ייעוץ בוואטסאפ