פיטורים שימוע לפני פיטורין

שימוע לפני פיטורין

מהי חובת שימוע לפני פיטורין?

הפסיקה קובעת כי המעביד מחויב לערוך שיחה של שימוע לפני פיטורין, בטרם יוחלט באופן סופי עליהם והעובד יקבל הודעה רשמית על סיום תקופת העסקתו. בנוסף לכך, שימוע עשוי להתרחש גם במקרים שפיטורים לא נמצאים על הפרק, אלא שינויים מהותיים אחרים בתנאי ההעסקה של העובד, לרבות צמצום היקף המשרה שלו, העברתו למשרה אחרת בארגון, הורדה בדרגת השכר וכדומה.

שקיפות ומתן הזדמנות לעובד להתמודד מול הטענות כלפיו

מטרת השימוע לאפשר לעובד להשמיע בפני המעסיק את עמדתו בנוגע להחלטה עומדת להתקבל בעניינו, בטרם תהפוך ההחלטה של המעביד לסופית. ככל על שהפרק עומדים על הפרק כוונה לפיטורי עובד, לעובד שמורה הזכות להתנגד לכוונה זו ולנמק את עמדתו באופן שמבחינתו, ייתכן שיהפוך את ההחלטה על פיה ויוביל להמשך ההעסקה.

short-form-img
לייעוץ ראשוני השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך 24 שעות:

    מה קורה במצב של אי התייצבות לשימוע?

    עריכת שימוע לפני פיטורין הינה חובה של המעסיק, אולם ההתייצבות לשימוע היא זכות של העובד והוא איננו מחויב על פי הפסיקה, להשתתף בשימוע אליו זומן. עם זאת, במידה שהחליט העובד שלא להשמיע את הטענות שלו, משמע שלא להתנגד במסגרת השימוע להחלטה לפטרו, ייחשב העניין בתור ויתור על ההזדמנות לטעון כנגד המעסיק והעובד יחמיץ את האפשרות לנסות להגן על עצמו ואולי אף למנוע את סיום ההעסקה. 

    בהמשך לכך, ראוי לציין כי אם העובד בחר שלא להגיע לשימוע – הדבר כשלעצמו איננו מהווה עבירה משמעת או גורם לכך שהפיטורין יהפכו להתפטרות. המעסיק שיזם את השימוע פעל על פי חובתו ומכאן שההשפעה של העובד על מהלך העניינים הקשורים להפסקת העסקתו, יכולה להתרחש אך ורק באם ישתתף בשימוע ויגן על טענותיו באמצעות נימוקים רלוונטיים.

    האם שיחת משוב נחשבת שיחת שימוע?

    שימוע הינו הליך מחייב על פי הפסיקה והוא כולל התראה מראש וזימון למעמד של שיחה בעלת אופי מוגדר וברור, כלומר שההתראה היא לקראת שיחת טרום פיטורין לכאורה, כאשר העובד יודע שכוונתו של המעסיק היא לפטרו – והמעמד יאפשר לו לפרוש טענות נגד כוונה זו. 

    שיחת משוב, לעומת זאת, או כל שיחה אחרת המתנהלת בין המעביד לעובד, לא יכולה להיחשב כשיחת שימוע, כיוון שבמסגרת הזימון לשיחות מסוג זה, העובד לא מקבל התראה על כוונת פיטורין, לא יכול להתכונן כראוי ובצורה הוגנת לצורך הכנת טיעוני נגד ומכאן שאין זה שימוע על פי החוק.

    על פיטורים ללא שימוע

    שימוע לפני פיטורין הינו חובת המעסיק, מכאן שפיטורים שמתקיימים ללא שימוע, אינם מהווים הליך תקין של הפסקת העסקה וייחשבו לפיטורין שלא כדין. 

    עם זאת, הפסיקה במקרים מסוימים מתירה פיטורין ללא שימוע, אך זאת אך ורק כאשר תקופת ההעסקה הייתה מוסכמת מראש, מתוחמת וזמנית, וכאשר ברור שחובת השימוע אינו יכולה לשנות את התוצאה. 

    חשוב להבהיר, שגם במקרים של עילת פיטורין שאין עליה עוררין כלל ושאשר נגדה העובד לא יוכל להציג טענות רלוונטיות – למשל, אם נתפס בגניבה, או ביצע פשע שבעינו הוא יפוטר – עדיין חובת המעסיק היא לזמנו לשימוע, אף על פי שכביכול אין בו כל אפשרות לשינוי ההחלטה של המעביד.

    למי לפנות בכל הקשור בסוגיות של שימוע לפני פיטורין?

    עובדים שפוטרו שלא כדין והמעוניינים לקבל ייעוץ בנושאים הקשורים לשימוע לפני פיטורין, כדאי שיפנו אל עורך דין בדיני עבודה, על מנת שיוכלו לבחון את מלוא האפשרויות העומדות בפניהם למיצוי זכויותיהם.

    לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו
    phone-icon052-860-3226 ⁩

      או השאירו פרטים ונחזור אליכם
      תוך 24 שעות:

      מאמרים מומלצים
      ייעוץ בוואטסאפ