המעסיק פגע בזכויות שלך? כל מה שחשוב לדעת
סיום העסקה, אפילו אם הוא בא מיוזמתנו, עשוי להוות אירוע מטלטל למדי. מעבר לממד הרגשי המאפיין את חוויית הפיטורין, רבים מאיתנו מגיעים ללא כל ידע מהן זכויותינו. כמה פיצויי פיטורין מגיעים לנו? איזו תקופת הודעה מוקדמת מחויב המעסיק לתת? אלו שאלות שחשוב שנוכל להשיב עליהן כבר מבעוד מועד. צוות משרד עורכי הדין משה וקרט אסף עבורך כמה נקודות שחשוב לדעת לקראת היום בו תקופת העסקתנו מגיעה לסיומה.
כל מעסיק מחויב בשימוע לפני פיטורין
בכל מקרה של פיטורי עובד, למעט התפטרות בדין מפוטר, המעסיק מחויב לערוך שימוע לפני פיטורין.
בשימוע יפורטו כלל הטעמים לפיטורין ותעמוד לרשות העובד ההזדמנות להגיב לטענות כנגדו.
יש למסור לעובד ההזמנה לשימוע זמן סביר לפני השימוע, על מנת שהעובד יוכל להיערך ואף להגיע לשימוע עם ייצוג של גורם מטעם האיגוד המקצועי או של עורך דין דיני עבודה.
המעסיק מחויב לערוך פרוטוקול שימוע מסודר ולספק לעובד הזדמנות אמיתית להשמיע את טיעוניו.
ככל שהוחלט לפטר העובד, יודיע המעסיק על כך לאחר ששקל בלב פתוח ונפש חפצה דברי העובד שהועלו בשימוע.
חשוב לוודא שמכתב פיטורים שקיבל העובד מציין באופן חד משמעי כי מדובר בפיטורים ולא בסתם "סיום העסקה". אמירה ברורה זו היא שתזכה אותך בסופו של דבר בדמי האבטלה ובכלל הזכויות העומדות לרשותך מול הביטוח הלאומי עם סיום ההעסקה.
חשוב לדעת שפיטורין ללא שימוע מהווים פיטורין שלא כדין ועשויים לזכות את העובד בפיצוי כספי.
מתי יהיה זכאי עובד לפיצויי פיטורין במקרה של התפטרות?
החוק הישראלי מגדיר מספר עילות להתפטרות בדין מפוטר. היינו, התפטרות יזומה של העובד אשר מזכה אותו בכל הזכויות השמורות לעובדים שפוטרו.
התפטרות בשל הרעת תנאים מוחשית
עובד שתנאי עבודתו הורעו באופן מוחשי זכאי להתפטר בדין מפוטר. כך למשל, הפחתה בשכר, או פגיעה בהיקף המשרה יכולים להיחשב להרעת תנאים מוחשית.
החוק מאפשר לעובד להתפטר גם בנסיבות שאין לדרוש מהעובד המשך עבודתו. כמו למשל, במקרים של אי תשלום זכויות לפי הדין או הסכם עבודה, או התעמרות ועוד.
ככלל, טרם עובד מתפטר בדין מפוטר עליו להעמיד המעסיק על כוונה זו ולתת למעסיק הזדמנות לתקן הפגיעה בו.
התפטרות עקב מצב בריאותי לקוי
סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורין התשכ"ג-1963, קובע כי עובד שהתפטר בשלב מצב בריאותי לקוי שלו או של בן משפחה, תיחשב התפטרותו כהתפטרות בדיין מפוטר ככל שהמצב הבריאותי אכן מצדיק זאת.
התפטרות לאחר לידה
כל עובדת שתתפטר מעבודתה בטווח של 9 חודשים מיום הלידה, על מנת לטפל בילדה, תיחשב כמתפטרת בדין מפוטרת. קריטריון זה חל גם על קבלת ילד לאומנה או לאימוץ.
נסיבות אחרות
לבסוף, יהיה זכאי עובד להכרה בהתפטרות בדין מפוטר בשלל מקרים נוספים כמו מעבר מקום מגורים, גיוס לצה"ל, מעבר למעון לנשים מוכות ועוד. מומלץ להיוועץ בעורך דין דיני עבודה לקראת התפטרותך כדי לוודא שמצבך אכן עומד בקריטריונים.
חשוב לברר שקיבלת את כל התשלומים המגיעים לך
חשוב לברר עם סיום ההעסקה כי כל זכויותיך שולמו כהלכה. האמור נוגע לדמי הבראה, חופשה, מחלה הפרשות לפנסיה, שעות נוספות, ועוד.
כדי לוודא שכל זכויותיך אכן נשמרו, משרד עורכי הדין משה וקרט מזמין אותך לקבל ייעוץ מקיף ונרחב על ידי מומחים בעלי שנות ניסיון רבות בתחום דיני עבודה. למידע נוסף, ניתן לפנות אלינו עוד היום.