דיני עובדים פנסיה לעובד

פנסיה לעובד

עובד זכאי להפקדת כספים לחיסכון פנסיוני – בין אם באמצעות מכשיר חיסכון שנקרא קרן פנסיה ובין אם באמצעות מכשירי חיסכון אחרים כמו ביטוח מנהלים או קופת גמל. חובת ההפקדה של פנסיה לעובד מוטלת על המעסיק. 

במסגרת המדריך שלפניכם נסביר אודות חשיבותה של פנסיה לעובד, אחוזי ההפקדה שמתחייבים על פי הדין והמגבלות הנוגעות למשיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני. חשוב לקרוא ולהכיר.

short-form-img
לייעוץ ראשוני השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך 24 שעות:

    מהי פנסיה לעובד?

    פנסיה לעובד היא חיסכון לקראת הפרישה לגמלאות. החוק במדינת ישראל קובע שגיל הפרישה החוקי הוא 67 עבור גברים ו – 62 עבור נשים (אם כי בשנים הקרובות צפויה עליה בגיל הפרישה לנשים לגיל 64). נשים רשאיות לפרוש בגיל של הגבר.

    בגילאים הללו, רשאים עובדים לפרוש מעבודתם ולקבל מהמוסד לביטוח לאומי קצבת זקנה.

    בנוסף, הפרישה לפנסיה מזכה את העובד בתגמולים חודשיים גם מקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל בה חסך כספים לאורך שנות עבודתו.

    על חשיבותה של פנסיה לעובד

    בשנת 2008 נכנס לתוקפו צו ההרחבה לעניין פנסיית חובה בישראל. על פי דין זה, עובד בישראל   זכאי לחסכון כספים לקראת גיל היציאה לגמלאות באמצעות מכשיר חיסכון פנסיוני (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל). 

    חשיבותה של הפנסיה לעובד נגזרת מהעובדה שעובד שאין לו חיסכון פנסיוני נותר בגיל הפרישה עם הכנסה מצומצמת מאוד שאינה מספיקה לשמירה על רמת החיים בה הוא הורגל במסגרת שנות עבודתו. הפנסיה מאפשרת לפורשים בישראל להמשיך ולהתקיים בכבוד, גם לאחר צאתם לגמלאות.

    מהו הבסיס לחישוב ההפקדות לקרן פנסיה לעובד?

    כלל, חישוב ההפקדות לפנסיה לעובד שכיר, מתבצע על פי שכר הברוטו הרגיל של העובד לפני ניכויים (הכולל תוספות שמשולמות לו באופן קבוע, אך אינו כולל שעות נוספות ותוספות שמותנות בקיומם של תנאים ספציפיים) או לפי השכר הממוצע במשק – על פי הנמוך מביניהם. יחד אם זאת, במידה ובהסכם ההעסקה של העובד מצוין כי ההפקדות לפנסיה לעובד יחושבו על בסיס שכר גבוה יותר, הסכם ההעסקה יהיה הקו המנחה שלפיו יחושבו ההפקדות לפנסיה לעובד.

    מהם אחוזי ההפקדה לקרן פנסיה לעובד?

    מתוך השכר הקובע הנ"ל יחושבו הפקדות המעסיק לרכיב התגמולים בקרן הפנסיה לפי שיעור הפקדה של 6.5 אחוזים, הפקדות המעסיק לרכיב הפיצויים בקרן הפנסיה – לפי שיעור הפקדה של 6 אחוזים והפקדות העובד לקרן הפנסיה עבור תגמולים הינו לפי שיעור הפקדה של 6 אחוזים.

    מי בוחר את קרן הפנסיה לעובד?

    העובד רשאי לבחור את החיסכון הפנסיוני שלו בעצמו ולהסתייע לשם כך בסוכן הביטוח של מעסיקו. אולם במצבו בו העובד אינו מוסר למעסיק אודות מכשיר החיסכון הפנסיוני המועדף עליו, המעסיק רשאי לבחור את קרן הפנסיה לעובד בעצמו, מתוך רשימת הקרנות הנבחרות ברשימת משרד האוצר המתפרסמת מעת לעת. 

    המגבלות הנוגעות למשיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני

    הדין בישראל קובע שמשיכת כספים מקרן פנסיה לעובד (וכן מביטוח מנהלים או קופת גמל לתגמולים) תתאפשר אך ורק בצורה של קבלת קצבת הפנסיה בגיל הפרישה או בקרות אירוע ביטוחי, כמו אובדן כושר עבודה או פטירה של העמית. עמית שימשוך את כספי התגמולים בפנסיה שלו כסכום הוני מוקדם ממועד צאתו לגמלאות, יחוייב בתשלום מס בסך 35% על המשיכה המוקדמת.

    הסכומים היחידים הניתנים למשיכה מקרן הפנסיה לעובד הם הכספים שהופקדו לרכיב הפיצויים.
    אולם מהלך זה אינו מומלץ שכן הוא פוגע בצבירות העובד לפנסיה.

     

    לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו
    phone-icon052-860-3226 ⁩

      או השאירו פרטים ונחזור אליכם
      תוך 24 שעות:

      מאמרים מומלצים
      ייעוץ בוואטסאפ