דמי נסיעה

תשלום דמי נסיעה הוא זכות בסיסית המגיעה לכל עובד שכיר במשק הישראלי. הזכות להחזר הוצאות נסיעה תקפה גם כאשר מדובר בעובדים המגיעים למקום עבודתם באמצעות תחבורה הציבורית, וגם כאשר עובד מגיע למקום העבודה באמצעות רכבו הפרטי. במסגרת סקירה זו נסביר מהם דמי נסיעה על פי החוק, מי זכאי להחזר הוצאות נסיעה על פי חוק, מהם החריגים לעניין תשלום דמי נסיעה, ובאילו מקרים מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין דיני עבודה למימוש הזכות.

דמי נסיעה – מי זכאי להחזר הוצאות נסיעה?

החוק בישראל קובע כי כל אדם שמתגורר במרחק של למעלה מ – 500 מטרים ממקום עבודתו, יהא זכאי לתשלום של החזר הוצאות נסיעה מצד מעסיקו. זאת למעט מקרים שבהם המעסיק מספק לעובדיו הסעות מטעמו – או אז לא יידרש המעסיק לכסות את עלות הוצאות הנסיעה לעובדיו, גם אם חלקם מגיעים לעבודה שלא באמצעות ההסעות מטעמו. 

למותר לציין שהעובד זכאי לתשלום דמי נסיעה ממעבידו, גם במידה והוא מגיע למקום העבודה מבלי לעשות שימוש באמצעי התחבורה הציבורית בפועל. האומדן העיקרי שרלוונטי לסוגיית זכאותו של העובד להחזר הוצאות נסיעה אם כן, הוא המרחק בין ביתו לבין מקום עבודתו. 

למרות האמור לעיל, קבלתו של החזר הוצאות נסיעה מותנית בכך שהעובד הגיע למקום העבודה בפועל. מכאן, שעובדים המועסקים מביתם, או כאלו שלא הגיעו לעבודתם בנסיבות של ימי חופשה, ימי מחלה או היעדרות אחרת שאינה לצורכי עבודה,  אינם זכאים לתשלום דמי נסיעות.

short-form-img
לייעוץ ראשוני השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך 24 שעות:

    מהם דמי נסיעה על פי החוק ומה סכומם?

    דמי נסיעה הם תשלום המשמש כהחזר הוצאות נסיעה שמעסיקים משלמים לעובדיהם, על פי דרישת החוק בישראל. סכום החזר הוצאות הנסיעה המקסימלי מוגדר בחוק המתעדכן מעת לעת, והעובד אינו רשאי לוותר על זכותו לתשלום זה. עם זאת, תשלום זה יכול להיות כחלק מהשכר הכולל, בהסכמת העובד.

    חישוב החזר הוצאות נסיעה מתבצע על פי מכפלה של מספר הימים שהעובד עבד בחודש נתון בעלות הנסיעות היומית שעליו לשלם תמורת הנסיעה מביתו למקום עבודתו. זאת עד לסכום המרבי הקבוע בחוק עבור דמי נסיעה יומיים (22.60 ש"ח ליום עבודה נכון למועד כתיבת שורות אלו).

    מעסיקים רשאים גם לבחור ולשלם החזר הוצאות נסיעה בסכום חודשי קבוע, בשיעור השווה לעלות כרטיסיית אוטובוס או רכבת, או מנוי מסוג "חופשי חודשי" ודומיו – על פי הזול מבין האפשרויות.
    זאת למעט עבודה בשבת וחג, כאשר אין אמצעי תחבורה ציבורית פעילים, ואז יש לשלם לעובד תשלום נוסף. 

    למרות האמור לעיל, ישנם מעסיקים הבוחרים לכסות את הוצאות הנסיעה של עובדיהם, בסכומים העולים על הסכום המינימלי הקבוע בחוק, זאת במסגרת תנאי העסקה מיטיבים כפי שסוכמו מול העובד כחלק מחוזה ההעסקה שעליו חתומים שני הצדדים.

    האם הגעה לעבודה ברכב פרטי מזכה את העובד בדמי נסיעה?

    ככלל, הגעה לעבודה ברכב פרטי אינה מזכה את העובד בדמי נסיעה העולים על הסכום הקבוע המרבי בחוק, זאת גם אם עלות הנסיעה ברכבו הפרטי של העובד עולה על דמי הנסיעה שהחוק מחייב. זאת למעט מקרים, בהם המעסיק מאשר החזר הוצאות נסיעה לעובד בסכומים גבוהים יותר במסגרת הסכם ההעסקה האישי שנחתם מולו.

    מה לגבי תשלום נסיעות בתקופת היעדרות?

    תשלום דמי נסיעה בתקופת היעדרות אינו נדרש על פי חוק. כך שימי מחלה או ימי חופשה אינם נלקחים בחשבון בחישוב החזר הוצאות נסיעה. החוק מאפשר למעסיקים לקזז מהחזר הנסיעות את החלק היחסי כנגד ימי ההיעדרות של העובד, או להימנע מהכנסתם לתחשיב מלכתחילה.

    אולם במידה ומדובר במקרה שבו המעביד משלם לעובדיו החזר הוצאות נסיעה על פי עלות של כרטיס "חופשי חודשי", הוא אינו רשאי לקזז מהתשלום את החלק היחסי עבור ימי ההיעדרות, אלא חייב בתשלום מלא תמורת הסדר הנסיעה הנ"ל, ככל שהעובד נעדר מהעבודה רק חלק מהחודש.

    האם ניתן להכליל את דמי הנסיעות בשכר הכולל של העובד?

    החוק בישראל קובע כי ניתן להכליל את דמי הנסיעות בשכר הכולל של העובד, רק במידה ומתממשים 2 התנאים שלהלן:

    1. העובד נתן למעסיק את הסכמתו המפורשת לכך (ורצוי בכתב). 
    2. השכר הכולל של אותו עובד יעודכן בכפוף לשינויים החלים מעת לעת בשיעור דמי הנסיעה, כקבוע במסגרת צו ההרחבה.

    החזר הוצאות נסיעה: מה עושים במקרה של אי תשלום דמי נסיעות?

    היה ונתקלתם במקרה של אי תשלום דמי נסיעות מצד מעסיקכם, דעו כי החוק מאפשר לכם להגיש תביעה כנגדו לבית הדין לענייני עבודה; או לחילופין – לפנות יחידת האכיפה במשרד העבודה. בכל מקרה, טרום נקיטת פעולות משפטיות מסוג זה או אחר, מוטב להיוועץ בעורך דין דיני עבודה 

    מימוש הזכות לתשלום דמי נסיעה – למי לפנות במקרה הזה?

    כפי שהסברנו בשורות לעיל, החזר הוצאות נסיעה הוא בגדר זכות בסיסית של כל עובד.  אם נקלעתם לסכסוך מול מעסיקכם בנושא של מימוש הזכות לתשלום דמי נסיעה, מומלץ ליצור קשר עם עורך דין דיני עבודה משה וקרט, לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי.

    לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו
    phone-icon052-860-3226 ⁩

      או השאירו פרטים ונחזור אליכם
      תוך 24 שעות:

      מאמרים מומלצים
      ייעוץ בוואטסאפ