שימוע לעובדת בהריון
החוק בישראל מחייב כל מעסיק לערוך הליך שימוע לעובד המועמד לפיטורין.
מעסיק המפטר עובד מבלי לזמן אותו לשיחת שימוע בה תינתן לו כמועמד לפיטורין, הזדמנות הוגנת להשמיע את טענותיו, חושף עצמו לתביעת פיצויים ולעונשים הקבועים בחוק.
אולם גם עריכת שימוע לעובד, אינו מהווה ערובה לכך שהליך הפיטורין יחשב חוקי וקביל מבחינה משפטית. דוגמא קלאסית למצב שבו זימון של עובד לשימוע טרום פיטורין אינו בהכרח לגיטימי, היא עריכת שימוע לעובדת בהריון.
זאת מאחר, וכלל, החוק בישראל אוסר על פיטורין של נשים הרות. במאמר זה נסביר מהם התנאים המוקדמים שמאפשרים עריכת שימוע לעובדת בהריון ואיך ההליך נדרש להתבצע על פי הוראות החוק. חשוב לקרוא ולהכיר.
שימוע לעובדת בהריון: מהם התנאים המוקדמים ומהו אופן ההליך?
דיני העבודה במדינת ישראל קובעים כי אין לפטר נשים הרות מעבודתן. איסור זה מקבל משנה תוקף, כאשר עובדת מועסקת כשכירה תחת מעביד מסוים למשך תקופה בת חצי שנה ויותר, טרום כניסתה להריון.
יחד עם זאת, קיימים תנאים מסוימים המאפשרים למעסיקים בישראל לפטר אישה הרה, ובלבד שהפיטורים אינם נעשים כפועל יוצא של הודעתה למעסיק על הריונה, כפי שנפרט בהמשך.
את השימוע לעובדת בהריון, נדרש המעסיק לערוך לפי כללי השימוע המקובלים לכל עובד, המחייבים אותו להציג לעובדת את השיקולים שהובילו את הארגון לשקול את סיום העסקתה, לאפשר לעובדת להשמיע את טענות הנגד שלה בנושא, ולערוך פרוטוקול שיכלול תיעוד מפורט של שיחת השימוע.
שימוע לעובדת בהריון וחוקי ההגנה על נשים
על פי חוקי המגן שנועדו להגן על זכויותיהן של נשים עובדות במדינת ישראל, מעסיקים אינם רשאים כאמור, לבחור לסיים את העסקתה של אישה מפאת הריונה.
גם אם מדובר על שימוע לעובדת בהריון לקראת פיטורין המתבצעים משיקולים ענייניים, מרגע שההיריון צוין בתור אחד הגורמים לפיטוריה של העובדת, הליך הפיטורין יסומן מבחינת משפטית, בתור החלטה הנגועה בשיקולים לא ענייניים.
זאת על פי "מודל ההכתמה עקב פיטורין בהריון". במצב כזה, נוטים בתי הדין לענייני עבודה לצדד בעובדת שתובעת מן המעסיק פיצויים בעילה של פיטורים בלתי חוקיים.
מה כולל האיסור על פיטורי עובדת בהריון?
על פי החוק, שימוע לעובדת בהריון המוביל לפיטורי עובדת בהיריון אסור מכל וכל, באם ההיריון בפני עצמו מהווה שיקול מבחינת המעסיק, שיש לו תרומה – מזערית ככל שתהיה, להחלטתו על סיום העסקתה של העובדת בארגון שהוא מייצג.
מה עובדת צריכה לעשות כדי ליהנות מהגנת החוק לעניין השימוע לעובדת בהריון?
מעסיקים שמתכננים לערוך שימוע לעובדת בהריון חרף האיסור על פיטורין נשים הרות, נדרשים על פי חוק לפנות לממונה על עבודת נשים במשרד העבודה, על מנת לקבל אישור מיוחד לפיטורי העובדת. אולם המעסיק אינו יכול לבקש אישור כזה אם העובדת מועסקת אצלו במשך תקופה העולה על חצי שנת עבודה.
מנגד, גם עובדת שהועסקה אצל מעסיק מסוים למשך תקופה קצרה מכך לפני שהרתה, אמורה להיות חסינה בפני פיטורים המתבצעים על רקע הריונה. העובדת אינה נדרשת לעשות שום דבר מיוחד על מנת להנות מההגנה החוקית על זכויותיה בהקשר זה, היות והמחוקק מעביר את נטל ההוכחה למגרש של המעסיק.
קרי – לשם קבלת היתר לפטר עובדת, מעסיקים חייבים להוכיח שתפקודה של העובדת בעבודתה הוא הסיבה הממשית להיותה מועמדת לפיטורין, ולא ההריון שלה או העובדה שהיא מתעתדת לצאת לחופשת לידה בסופו.
מתי ניתן לפטר עובדת בהריון ולערוך שימוע לעובדת בהריון?
בסעיף 9 לחוק עבודת נשים נקבע שמעסיק רשאי לפטר עובדת הרה, אך ורק אם ינתן לו היתר ייעודי למטרה זו מטעמו של הממונה על עבודת נשים. זאת ככל שיעלה בידיו להוכיח מעבר לכל ספק כי רצונו לסיים את העסקת העובדת בהליך שימוע לעובדת בהריון, אינו קשור בשום אופן בהריון עצמו או בחופשת הלידה המתוכננת. הדבר נכון גם אם ביצועי העובדת בתפקידה נפגעו בעקיפין בעקבות הריונה.
אולם ככל שיעלה ספק ולו הקטן ביותר לגבי היותו של ההריון שיקול מצד המעסיק, החוק צפוי לעמוד לצידה של העובדת ולפסוק לטובתה פיצויי פיטורין מצד המעסיק או צו המחייב את המעסיק להמשיך להעסיקה.
מה לגבי פיטורין ללא ידיעה על ההריון של העובדת
ישנם מקרים שבהם מעסיק מתכנן לערוך שימוע לפני פיטורין לעובדת בהריון, ללא ידיעה על ההריון של העובדת. על פניו ניתן היה להניח כי במידה והמעסיק לא היה מודע לעובדה שהעובדת הרה, פיטוריה יחשבו קבילים בראי החוק.
אולם בפועל, מרגע שנודע למעסיק על דבר הריונה של העובדת, הוא ידרש לבקש מהממונה על עבודת נשים, היתר לפיטוריה (ככל שהעובדת מועסקת יותר מחצי שנה). לממונה ישנה הסמכות להיעתר לבקשת ההיתר או לדחותה, והמעסיק מחויב לפעול בהתאם להחלטת הממונה גם אם לא ידע על הריונה של העובדה לכשקיבל את ההחלטה לזמן אותה לשימוע טרום פיטורין.
במידה ופיטורי העובדת יאושרו על ידי הממונה, הליך השימוע לעובדת בהריון חייב להסתיים במתן הודעה מוקדמת לפיטורין מצד המעסיק לעובדת, על פי הוראות החוק.
למי לפנות במקרה של הפרת הזכויות בנושא שימוע לעובדת בהריון?
אם פוטרת שלא כדין, את עשויה להיות זכאית לקבלת פיצויים ממעסיקך לשעבר. ראשית הטיפול המשפטי במקרה של פיטורי אישה בהריון, היא בפניה ליחידת האכיפה של משרד העבודה לטובת הגשה של תלונה כנגד המעסיק.
בנוסף, החוק נוטה לצדד בעובדות המגישות תביעה כנגד מעסיקים שפיטרו אותן בעת הריונן, ככל שתביעה כזו מוגשת לבית הדין לעבודה בליווי משפטי מקצועי של עורך דין דיני עבודה המתמחה בייצוג נשים שפוטרו על רקע הריונן.
זומנת לשימוע לקראת פיטורין או פוטרת מעבודתך בעקבות הריונך? פני לעורך דין דיני עבודה משה וקרט, לקבלת ייעוץ משפטי כדי להגן על זכויותיך מול מעסיקך.