התעמרות בעבודה

לא בכל המקרים תיחשב התנהגות מסוימת של המעסיק, אשר אינה מוסכמת על העובד, בתור התעמרות בעבודה. בכל מקרה של תהייה בעניין זה, או כאשר ישנו רצון לתבוע מעסיק בשל יחס בלתי הוגן, מתנכל או שאינו חוקי, כדאי להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה.

short-form-img
לייעוץ ראשוני השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך 24 שעות:

    כיצד נזהה התעמרות בעבודה?

    התעמרות פירושה יחס פוגעני כלפי העובד. לרוב הוא בא לידי בכך שבמספר סיטואציות המעסיק מתייחס אל העובד בצורה משפילה או מבזה. חוסר היכולת להגדיר באופן ברור את המונח התעמרות בעבודה, נובע מעצם הגדרת המושג כהתנהגות שאיננה כוללת בהכרח אלימות פיזית, אלא פעולות מילוליות כמו קללות, צעקות או אחרות שמייצרות תחושה של השפלה וביזוי אצל העובד. 

    האם זה מעוגן בחוק?

    החוק הישראלי איננו מגדיר מהי התעמרות בעבודה, אבל בתי הדין כן מתייחסים לחובת המעסיק לדאוג לסביבת עבודה מיטבית מכל הבחינות לרבות בכל הקשור ליחס המעביד לעובדים. 

    מתוקף חובה זו, חלה חובה על המעסיק לדאוג למנוע התעמרות מצד ממונים של העובד.

    מה ניתן לעשות במקרה של התעמרות בעבודה?

    עובד שמקבל יחס מתעמר ממעסיקו, יכול לפעול בכמה מישורים;

    הגשת תביעה נגד המעסיק בבית דין לעבודה

    חרף היעדרו של חוק שמגדיר באופן ברור מהי התעמרות במקום העבודה, עדיין ניתן לתבוע את המעסיק בגין התנהגות כזאת. הלנת שכר במתכוון, יחס משפיל ופוגעני או מתן הוראות ותפקידים שלא במסגרת הסכם העסקה וכדומה הן דוגמאות להתייחסות שעשויה להתקבל כהתעמרות בעבודה, על ידי בתי הדין האזוריים. 

    התפטרות בדין מפוטר

    התעמרות שנמשכת לאורך תקופה ארוכה, יכולה להתקבל על ידי בתי הדין בתור הרעת תנאים במקום העבודה, או כנסיבות שאין לדרוש מהעובד להמשיך עבודתו,  המצדקים להתפטרות בדין מפוטר, שמשמעותה קבלת פיצויי פיטורים וזכויות עובד מפוטר כחוק.

    הגשת תביעה לביטוח לאומי

    באם העובד מרגיש, כי היחס המתעמר של מעסיקו גרם לו לנזק פיזי של ממש או לנזק נפשי, הוא יכול לתבוע פיצויים גם מהמוסד לביטוח לאומי. פגיעה נפשית מוכחת, עשויה בהחלט להוביל להכרה של הביטוח הלאומי כנכות, אשר נגרמה לעובד כתוצאה מהתעמרות במקום עבודתו. 

    בנוסף, באם העובד הצליח לקבל את ההכרה הזו, סביר שהדבר יקדם גם תביעה שלו כנגד המעסיק בבית הדין לעבודה, באם יחליט להגיש כזו, אם כי גם בלעדי הכרה זו פתוחה הדרך בפני העובד להגיש תביעה כנגד המעסיק בעילה זו על ידי עורך דין דיני עבודה.

    הגשת תביעת לשון הרע

    יחס פוגעני מצד המעביד הכולל אמירת לשון הרע, על העובד עצמו ובפני יתר העובדים במקום העבודה, יכול להוות עילה לתביעה נגד המעסיק. במקרה של לשון הרע העובד עשוי להיות זכאי לפיצויים, כאשר הוא אינו מחויב להוכיח את קיומו של נזק שנגרם לו בשל התעמרות מסוג זה.

    הגשת קובלנה פלילית

    מלבד הפנייה אל בית הדין לעבודה, עובד רשאי להגיש קובלנה/תלונה פלילית כנגד מעסיקו, באם הוא מרגיש מאוים בשל היחס של מעבידו, אם אם ההתעמרות כללה איומים קבועים. ההליך הפלילי איננו סותר את האזרחי, אותו רשאי העובד לנהל במקביל.

    למי לפנות בכל הקשור בסוגיות התעמרות בעבודה?

    התעמרות בעבודה עלולה לייצר תחושות של השפלה בקרב העובד, אך גם הרבה מאוד פחד. במקרים רבים, עובדים יחששו לתבוע או אפילו יימנעו מנקיטת פעולה כנגד מעסיקם, מחשש שיפוטרו או שייאלצו לעזוב את מקום העבודה תוך וויתור על הזכויות שלהם. 

    חשוב להבין, כי הגשת תביעה צריכה להישען על הוכחות מוצקות ומכאן שסיוע של עורך דין דיני עבודה הוא חיוני, לצורך ניהול התביעה על פי דרישות החוק ולייצוג מיטבי של אינטרס העובד. בכל מקרה של רצון להניע הליך של תביעה וכן לייעוץ מקצועי בנוגע להתעמרות בעבודה, ניתן לפנות לעורך הדין משה וקרט, מומחה בדיני עבודה.

     

     

    לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו
    phone-icon052-860-3226 ⁩

      או השאירו פרטים ונחזור אליכם
      תוך 24 שעות:

      מאמרים מומלצים
      ייעוץ בוואטסאפ