דמי חג

דמי חג הם זכות לה זכאי כל עובד שכיר במדינת ישראל, אך רבים אינם יודעים באילו תנאים בדיוק דמי החג משולמים, באיזה היקף, מהו סכומם של דמי חג ומהם הסייגים לקבלתם. במסגרת הסקירה שלהלן נענה על כל השאלות הללו בהרחבה. 

תשלום עבור ימי חג עובד במשכורת

עובד במשכורת – קרי מי שעובד בשכר חודשי, זכאים על פי חוק לקבל שכר גם תמורת תשעה ימי חג, מבלי ששכרם יפגע עקב כך. זאת מכוח העובדה ששכרם משולם להם על בסיס קבוע, ואינו מושפע מכמות ימי העבודה הזמינים בכל חודש.

דמי חג ותשלום עבור ימי חג עובד בשכר

עובד בשכר – קרי מי שעובד בשכר שעתי, יומי, או שבועי, זכאי על פי צו ההרחבה שנכנס לתוקפו וחל על כל המגזרים במשק הישראל החל משנת 2000 ואילך, לקבל שכר מלא גם תמורת ימי חג אשר חלים כעבור שלושה חודשים לפחות להעסקתו, בהינתן שאותו עובד לא נעדר מעבודתו ביום שלפני החג וביום שלאחריו מלבד מקרים של הסכמה לכך מצד מעסיקו.

דמי חג לעובד בשכר מכסים עד תשעה ימי חג (יומיים בראש השנה, דמי חג עבור יום כיפור, יומיים עבור סוכות, יומיים עבור פסח, יום העצמאות, וחג השבועות), זאת למעט ימי חג אשר חלים בימי שבת.

מה התשלום המגיע לעובד העובד בחג

החוק בישראל קובע כי תשלום של 150% אחוזים משכר הבסיס של העובד, ישולם לו כנגד עבודה בחג, על פי ימי החג הקשורים בדתו, כדלקמן:

  1. דמי חג לעובדים יהודים – תמורת חגי ישראל.
  2. דמי חג לעובדים שאינם יהודים – תמורת חגי ישראל או על החגים של עדתו, לפי העדפת העובד.

עם זאת, אן העובד שלא הועסק לבחירתו, או על פי סידור שנקבע על ידי המעסיק, התשלום יכול להגיע ל—250%.

מה היקף שעות בערב החג?

כמות שעות העבודה בהן חייב העובד בערבי חג תהיה כתלות בהיקף ההעסקה המקובל במקום עבודתו, כדלהלן:

א. מעסיק שעובדיו מועסקים למשך 8 שעות ביממה, לאורך 6 ימי עבודה שבועיים בשבוע – לא יעסיק את עובדיו למשך למעלה מ – 7 שעות עבודה ביום הקודם לחג שהם אינם עובדים בו.

ב. מעסיק שעובדיו מועסקים למשך  8.4 שעות ביממה, לאורך 5 ימי עבודה שבועיים בשבוע –  לא יעסיק את עובדיו למשך למעלה מ –  7.4 שעות עבודה ביום הקודם לחג שהם אינם עובדים בו.

מעסיק שעל עובדיו חלים הסכמים קיבוציים ענפיים, הסכמים קיבוציים מיוחדים, הסכמים אישיים, צווי הרחבה ענפיים, או תנאי העסקה יחודיים המיטיבים עם העובד לעניין שעות העבודה בערבי חג – ינהג על פי הוראותיהם.

מהו דין חג שחל בזמן חופשה שנתית?

כאשר חל יום חג במהלך חופשה שנתית שעובד יצא אליה – המעסיק אינו רשאי לנכות מצבירת ימי החופשה של העובד את אותו יום חג החל בזמן חופשתו.

עם זאת, מעסיק שעובדיו יצאו ליום חופש בערב החג יהא רשאי לנכות יום חופש מלא ממשכורתם.

מה עושים במקרה של אי תשלום ימי חג?

אם נתקלתם במקרה של אי תשלום דמי חג מצד מעסיקכם, דעו כי החוק מאפשר לכם להגיש תביעה כנגדו לבית הדין לענייני עבודה, או לחילופין – זכותכם לפנות ליחידת האכיפה במשרד העבודה.
בכל מקרה, טרום נקיטת פעולות משפטיות מסוג זה או אחר, מוטב להיוועץ בעורך דין דיני עבודה .

אי תשלום דמי חג: למי לפנות במקרה הזה?

כפי שהסברנו בשורות לעיל, תשלום של דמי חג מהווה זכות בסיס של העובד, המוענקת לכל עובד שעתי או יומי. לכן אם נקלעתם לעימות מול המעסיק שלכם בנושא של מימוש הזכות לקבלת דמי חג, אנו ממליצים לפנות להתייעצות משפטית מקצועית מול עורך דין דיני עבודה משה וקרט, ולבחון כיצד ניתן לממש את זכויותיכם במלואן.

לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו
phone-icon052-860-3226 ⁩

    או השאירו פרטים ונחזור אליכם
    תוך 24 שעות:

    מאמרים מומלצים
    ייעוץ בוואטסאפ